Statistics Site Map Login
< A1 Framing
Начало Галерия А1 Изложби 01.03.2010 г. Цветове и сезони в новата изложба на "А1". Петя Иванова представя себе си и своя баща.

01.03.2010 г. Цветове и сезони в новата изложба на "А1". Петя Иванова представя себе си и своя баща.

 

На първи март галерия „А1” предложи вълнуващо събитие на своята публика. Сред мартеници, благопожелания и много усмивки се откри поредната изложба от юбилейната програма на „А1”. Своите най-нови картини представи художничката Петя Иванова редом до картините на своя баща Тодор Евтимов. Идеята за такава съвместна изложба съществува отдавна, но едва сега идва моментът, именно в Карлово търновските художници , баща и дъщеря, да се срещнат за първи път пред публика. Срещата на два житейски сезона, на две поколения в изкуството предаде особена атмосфера на събитието. Присъстващите с изненада откриваха колко различни са стиловете на двамата автори, но има и нещо, което ги сродява и това е отношението към природата и красивото. Представяйки своя баща, Петя с усмивка и благодарност си спомни моментите, когато той с възторг се спира пред изорана нива или зимно поле. Именно тези моменти, отначало непонятни, се оказват най- важните уроци, с които един баща въвежда своята дъщеря в света на живописта и дарява светоусещането на художник.

Изложбата е озаглавена „Сезони”, но не само защото представя пейзажи. За авторите е не по-малко интересен кръговрата  в живота и  изкуството. Животът на човека също минава през сезони и се повтаря във всяко следващо поколение. Баща и дъщеря представят два житейски сезона, но и спиралата на живота, защото един житейски цикъл намира продължение в друг. Тази изложба разкрива и един нов сезон в творчеството на Петя Иванова. Тя демонстрира един утвърден стил, който преди година беше само заявен. Днес този стил е много по-развит, по-осмислен и изчистен от влияния. Картините на Петя  са все така цветни, красиви, хармонични и жизнерадостни, без да бъдат сладникави. Те са философски и модерни, но в същото време са леки, емоционални и докосват сърцето.

Тодор Евтимов е утвърден художник със собствен почерк, участник в многобройни национални изложби, с номинация за живопис от последния Есенен салон на изкуствата във Велико Търново. Негови творби са собственост на галерии в Германия, Франция, Унгария и др. Член е на СБХ – представителство Велико Търново. Въпреки богатата си биография на художник Тодор Евтимов определя предстоящата си изложба в „А1” като своя звезден миг, тъй като за първи път застава пред публика рамо до рамо със своята дъщеря.

Гостите на галерията бяха изключително впечатлени от пейзажите на Тодор Евтимов, разкриващи красотата на природата със съвършенство, от което спира дъха. От друга страна картините на Петя са по-приказни, по-иносказателни и дори философски, в тях има сюжет, има игра и усмивка. Колегите и веднага забелязаха развитието на нейния стил и пътят, който тя е извървяла през последната година. Срещата на два живописни стила за пореден път предизвика дискусия относно бъдещето на реалистичното изкуство, което среща одобрението на публиката и пренебрежението на модерните художници и ценители. Самият Тодор Евтимов определи себе си като „динозавър”, като един от последните, които рисуват по този начин.

По традиция на откриването на всяка изложба в галерия „А1” се разиграва томбола. И този път един от присъстващите се сдоби с произведение на изкуството.

 

 

още снимки