Statistics Site Map Login
< A1 Framing
Начало Галерия А1 Изложби 19.11.2010 Милко Божков и Стоян Цанев в А1

19.11.2010 Милко Божков и Стоян Цанев в А1

На деветнадесети ноември галерия „А1“ откри поредната изложба от програмата на юбилейната си двадесета година. Спокойната петъчна вечер се превърна в празник благодарение на двама не само изключително популярни художници, но и интересни артисти. В Карлово гостуваха Милко Божков и Стоян Цанев. Те представиха картините си в съвместна изложба, но не по-малко любопитно беше да се наблюдават отношенията между двамата художници и тяхното поведение на хора, които са обиколили целият свят, без да за губят своята непосредственост. Единият е винаги усмихнат и артистичен, другият - сдържан имълчалив, а двамата заедно представляват странна хармония. Рядко картините на двама художници така добре се допълват и в същото време да са съвършено различни и самостойни. От друга страна, те се познават толкова отдавна и са толкова близки, че се разбират с половин дума и са напълно хармонични в представите си за света и за изкуството. Това обаче не им пречи да се шегуват помежду си съвсем по детински. Един разговор между тях е цяло представление.

Милко Божков е роден 1953 г., известен като варненски художник, но отскоро жител на с. Градина, Великотърновско. Стоян Цанев е роден в Бургас през 1946 г. И двамата са с многобройни изложби и награди по цял свят. Това са художници, надарени с въображение, което търси нещо повече от стандартния изказ. Те създават модерно изкуство, в което, за разлика от много „модерни“ художници, успяват да обединят мисъл, концепция с традиционните средства на живописта. Във всяка картина се открива елемент, детайл, който показва, че авторите владеят азбуката на живописта и тя им дава увереност да търсят новото и различното, което да ги направи уникални.

В „А1“ не са на почит речите и официалностите, просто формата, интимната обстановка на галерията предполага друг тип общуване между публика и творци. Ако има официална част, тя е само за да каже домакинът „добре дошли“ на гостите и да им представи художниците. Така и на деветнадесети откриването бързо преодоля сериозността и премина в усмихнат разговор, в който бяха намесени дори весели спомени за Дечко Узунов.

Снимки може да видите тук!