Statistics Site Map Login
< A1 Framing
Начало Рамки Новини РЕЦЕПТА ЗА РАМКИ

РЕЦЕПТА ЗА РАМКИ Печат Е-поща

Рамките – малко нюх, повече вкус, малко шанс, щипка суета и пари, колкото поеме. Ето я рецептата. Позната е не от вчера. Още през 17 в. заможните холандски буржоа разбират, че към блясъка и елегантността на положението си могат да добавят и престижни картини в скъпи рамки. Дори понякога рамките струват повече от самите творби. А ако се замислим, става дума за Рембранд, Вермеер, Франс Халс! Наистина тогава картините в пищни рамки са ценен декор за салоните и трябва да отразяват новото влечение по великолепието на заможното холандско общество.

И тогава и в следващите столетия изборът на рамка е като любов от пръв поглед с всички последствия на подобна романтична авантюра. Но все пак има неща, които не трябва да правим при поставянето на рамка. На първо място, да не се забравя видът на художествената творба – живопис (маслени бои, темпера, акварел, пастел) или графика, към която се причисляват рисунка с молив, туш и перо, въглен и многообразните печатни графични техники. Със силата на своето различно емоционално внушение те изискват различен тип рамки – багреното великолепие на живописните техники може да понесе по-едри, по-обемни, тип барокови рамки, докато графиката изисква малки, тънки, изящни и небъбриви рамки. Погрешно би било рамката с пищността на детайлите си да засенчи художествената творба или пък изборът на рамка да зависи от цветовете на мебелите в интериора. За графиката може да бъде направо фатално, ако се притисне плътно от рамката без усещането за свобода и простор, което се осигурява от т. нар. паспарту – многоцветни прозорци от хартия или дърво. Живописните техники също дишат в различните видове паспарту, които подчертават колорита на изображението и преоткриват свободата на индивидуалното естетическо преживяване.

И един последен съвет – малко повече търпение при трудния избор на рамка и респект към очарованието и на най-малкия детайл.