Statistics Site Map Login
< A1 Framing
Начало Галерия А1 Изложби 05.03.09 Владимир Щербак за реалното и мистичното

05.03.09 Владимир Щербак за реалното и мистичното

      Галерия „А1” представя Владимир Щербак в една философска, концептуална изложба. Художникът за пореден път е привлечен от драматичния сблъсък  между духовния и материалистичния мироглед, между реалното и мистичното. Както загатва надслова на изложбата, картините се обединяват в два цикъла – за фантастичния свят на дон Хуан и за реалността. Образът на дон Хуан идва от книгите на Карлос Кастанеда. Там той е индиански магьосник, който с помощта на халюциногенни растения постига състояния на необикновена реалност и получава особени възприятия. По този начин на дон Хуан придобива познание и сила, непостижими в нормалната реалност на всекидневния живот. Картините на Щербак обаче не се ограничават в рамките на този образ, връзката с литературата е до голяма степен условна. Дон Хуан на Щербак е обобщаващ образ на мистичното, странното,свръхестественото, на тайната и познанието. Той е медиатор, посредник между истината и реалността, между мистичното, метафизичното и материалното. Този образ е един възможен ключ към картините на Щербак.

      Що се отнася до реалността, прозренията на художника са по-скоро мрачни, алегоричните образи в картините от този цикъл отвеждат към тъмната страна на човешкото битие. Тук откриваме сянката на дявола, месомелачка за хора, целувка между хищник и жертва, лутащи се хора със завързани очи. Но всичко това е изобразено с характерната за автора ирония и особеното му чувство за хумор.

       Щербак притежава уникален стил – изчистен, почти декоративен рисунък и причудливи абстрактни композиции, особено интересни във фантастичния цикъл на настоящата му изложба.     

        Владимир Щербак е роден през 1947 г. в Москва. Завършил е ЛВХПУ „В.И.Мухин” в Санкт Петербург през 1975г. От 1978 г. е член на Група на пловдивските художници. Участвал е в национални и международни изложби в Габрово 1981, 85, 87, 93; в Москва, Барселона, Гърция, Полша, Швейцария, Израел, Турция, Хърватия, САЩ, Белгия. Многобройни самостоятелни изложби в Пловдив, София, Дюселдорф, Люксембург и Карлово през 2006,2007 г.  Носител на Специална отличителна награда за живопис от I и II Световно биенале в Малта. Член е на СБХ, председател на Общество на художниците „Филипопол” от 1992 до 1998 г. Включен в биографичен справочник „Кой кой е в България” за 1998г. Живее и работи в с. Кърнаре.