Statistics Site Map Login
< A1 Framing
Начало Галерия А1 Новини 24.04.09 - проф. Ивайло Мирчев и Димитър Рашков

24.04.09 - проф. Ивайло Мирчев и Димитър Рашков

     Преди началото на изложбата се гордеехме, че председателят на Съюза на българските художници ще гостува в Карлово, а и беше добра реклама за галерията. Когато окачихме картините обаче бяхме леко засрамени, защото заради клюката бяхме забравили изкуството. А то е от висока класа, в него има много талант и много свобода. Маслена живопис, рисунки и акварели представя проф. Мирчев в галерия „А1”, като смисълът на изложбата е далеч некомерсиален. Идеята и на автора, и на галерията е да покажат, че все още има изкуство, което не се прави за пари и затова струва толкова скъпо.

     Всички познаваме Димитър Рашков, срещаме го всеки ден из града, разпознаваме стила му и може би за това забравяме колко е гениален. Тази изложба ни го напомня. Гениален е защото е открил съвършената форма, с която да изрази уникалния си начин на мислене и чувството си за хумор. Той притежава един рядко срещан и много тънък усет за смешното в тъжното, за малкото в голямото, за сложното в простото и обратно. Само малката пластика със своята непретенциозност му дава свободата да изобразява малките неща в живота и да бъде ироничен към големите. С тази форма може да бъде едновременно остроумен, мъдър, забавен и дълбокомислен. И в настоящата изложба на Рашков присъстват митологичните сюжети, но те сякаш вече не го вдъхновяват както преди. Това, което в последно време му дава идеи, е камъка. Само че камъкът такъв, какъвто го е изваяла природата, не скулптурът дава форма на камъка, а камъкът, случайно намерен, пдритнат, донесен отнякъде, подсказва идеята и иска само малко допълнение. Така се ражда една цяла серия миниатюри от камък и метал в типично Рашков стил – остроумен и находчив.

24.04.09 - проф. Ивайло Мирчев и Димитър Рашков 24.04.09 - проф. Ивайло Мирчев и Димитър Рашков 24.04.09 - проф. Ивайло Мирчев и Димитър Рашков 24.04.09 - проф. Ивайло Мирчев и Димитър Рашков